Nurul Sayang Kamu: Minum petang

Minum petang


Minum petang harini yogurt. Betul. Minum petang bukan breakfast. Tak salah taip. Pelik ke minum yogurt petang-petang? Eh, ke makan yogurt? Untuk hantu susu macam nurul ni, tak cukup kalau yogurt tu beli pek kecil. Tak puas. 3 suap je dah habis. Issskk. Beli yang besar terus. Pastu demand sikit cari premium selection punyee. Boleh cuci usus kasi bersih sikit. Siap polisshhh lagi Hiks!

Antara kebaikan yogurt:

Yogurt dapat membantu memberi keseimbangan dalam kitaran usus manusia atau bertindak secara langsung pada penghadaman dan sistem imunisasi (ketahanan) badan. Asas yogurt adalah susu dan amalan makan atau minum yogurt membekalkan protein dan khasiat yang diperlukan tubuh, seperti kalsium, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12, potasium dan magnesium.

Yogurt berkuasa untuk meningkatkan protein dan kalsium untuk tumbesaran tulang manusia. Ia juga membantu mencegah osteoporosis. Pemakanan yang mencukupi membantu mencegah dan merawat penyakit ini, dengan membekalkan kalsium dan vitamin D, yang amat penting untuk kesihatan tulang. (Sesuailah untuk orang yang rendaaannnggg lagi renek macam kite ni haaa.)

Kajian juga membuktikan pengambilan yogurt dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan mengurang risiko jangkitan pada faraj. Candida atau yis jangkitan vagina adalah masalah biasa bagi wanita yang menghidapi kencing manis. Amalkan makan atau minum yogurt sejuk atau sederhana sejuk kurang manis setiap hari bagi mengelakkan risiko mendapat penyakit berkenaan.

Untuk mereka yang sedang menjaga pemakanan harian dan berusaha menurunkan berat badan, yogurt adalah pilihan tepat. Yogurt dapat membantu anda merasakan nikmat kekenyangan. Walaupun pengguna mengamalkan makan makanan ringan seperti yogurt, mengurangkan kalori di dalam badan tidak akan lengkap tanpa senaman yang mencukupi setiap hari. Oleh itu, yogurt menyebabkan penilaian kelaparan yang lebih rendah dan penilaian kenyang yang lebih tinggi daripada makanan ringan yang lain. Sumber : Berita Harian

Pasni breakfast, lunch, minum petang,dinner,supper dengan yogurt. Erk? Muntah! Makan ayam lagi sedap! Ehehe! ;p