Nurul Sayang Kamu: Poffertjes vs Kaya Ball vs Akok..Yang Manakah Paling Kerempeng???

Poffertjes vs Kaya Ball vs Akok..Yang Manakah Paling Kerempeng???

Huh! Tibe-tibe je tekak nie teringin nak makan poffertjes..huhu..act,petang tadi time pergi print assignment..tetibe je hidung saya ni terbau aroma wafer abg teres eko-niaga kat fac tue..uwaa~ menggodam betol ah! Selalu kalau kat rumah, time pergi shopping barang-barang umah dengan family mesti singgah beli poffertjes..sampai rm10 ringgit sekali beli..yela, ade 6 mulut yang nak ngappp so kenelah beli banyaksss!! saya makan sorang je dah separuh..hoho..

Bagi yang tak tau poffertjes nie dia look like tiny pancake but dia lebih ringan sikitlah..kalau kat Malaysia nie orang panggil kaya ball..bukan dragon ball oke? kaya ball yang bulat-bulat, small, cutie, and ade isi kaya dalamnye..something like that lah..kalau kat Kelantan orang panggil kuih akok..betol tak? tak surelah.

Tengok gaya macam senang je nak buat..just bubuh flour, yeast, sugar sikit then letaklah coklat ke ikut suke lidah koranglah..saya prefer coklat..wee..~ nampak simple tapi malas nak buat..haha..baik beli je kan? kalau buat byk pulak kosnye, kos buruh+kos melepas lagi..haih!!



kaya ball pakcik Sumo!!
eyaahh!! sedap kowt..



sepinggan poffertjes untuk saya..!!!
kalau kat hotel-hotel memang selalunya diorang akan hidangkan poffertjes ni
dengan strawberi segar..see, buatkan air liur berguguran..cheh!! gugur ke??



ni lah kuih akok..
kat Bangi ni pun dah banyak orang jual kuih akok nie.. kat seksyen 3 sebelum Restoran Azura tue ade jual.. so, student UKM yang nak rase kuih akok ni bolehlah g situ..dekat je pun..~

Oke lah..saya nak tido dulu..jap lagi nak bangun study..sok saya ade midsem exam..Wish me luck yah!! Sape-sape yang tengah dinner tue enjoy your meal oke! kawal sikit makan tue nanti perut korang boroi+buncit sape yang susah? Amoi dekat London Weight Management jugak yang susah..nak tekan-tekan, picit-picit perut tue bagi lemak keluar..aiissh! oke, c u tata!!

With love..Berys~


14 ORANG KRITIK:

ardinihumaira said...

goodluck untuk exam! ;)

B.E.R.Y.S said...

thanx humaira! ;p

saya_arief said...

good luck tuk exam..
nk akokk..
suda lame tidak makan..
haha.

B.E.R.Y.S said...

arief:haha..saya tak jual akok lah..

neway thanx for the wish!! ;p

Hunny Maldini said...

oouhhhhh
nyummmm3 *drooling*

B.E.R.Y.S said...

hunny:ececceehh!! sedap ke??
cam boleh rase plak ea? haha..;p

wani napiah said...

mesti ko beli kaya ball kt econsave banting kan?hehe..rindu nk jalan2 pekan banting..hoho..
ok GOOD LUCK exam esok!!!

LaDy DeLLaZ said...

poffertjes.. sedap ke? ada jual kt teras eko? nk rase la.. :D

akak prefer kaya ball sbb nnt leh jd kaya.. hahaha.. XD

good luck exam.. :)

B.E.R.Y.S said...

wani:kaya ball kat banting sedapkan?? ;p thanx!!

kak dell: bestnye lau makan kaya ball terus jadi kaya..harini saya beli..haha!! thanx kak! ;p

epal cokelat ;)) said...

sedapnya..perut den tgh lapo dah ni

B.E.R.Y.S said...

epal cokelat: haha..sedap! cubelah recipe nie..kalau jadi bagi saya sket..hehe ;p

yanafia said...

akok == telur == kolestrol == mati
oh tidak!

B.E.R.Y.S said...

kak yana:haha..tula, byk gune telur kuih akok tue..tue yang lemak tue..;p

Joy Kalonas said...

kadang2 ada yg filling dia mcm creamy, itu pun poffertjes ke? sbb sy tak pernah rasa plak yg inti kaya ni.. btw kat mana lagi boleh dpt bnda alah ni?